Artiklar om operativsystemet GNU/Linux, mer känt som Linux.

Tails 2.0 - LogoNu kan vi äntligen testa Tails 2.0, min favoritdistro för anonym kommunikation och surfande. Det är många uppdateringar och förändringar. De största förändringarna är att Tails nu kommer med GNOME Shell (Classic Mode) och Debian 8 (Jessie). Nästan alla program i Jessie är uppdaterad, precis som Tor Browser. Claws Mail ersätts av Icedove, som bygger på Thunderbird. Windows-kamoflage fungerar tyvärr inte med GNOME Shell, men du kan kanske hjälpa till och fixa problemet. Dessutom har de fixat en massa trubbel. Läs mer om det på: https://tails.boum.org/security/Numerous_security_holes_in_1.8.2/index.en.html.

tails1 3Tails har nu kommit i version 1.6. De flesta förändringarna märks inte, utan ligger i systemet. Men det är så klart viktigt att uppdatera så fort som möjligt för att hålla Tails säkert.
Kommer med Tor Browser 5.0.3 (baserat på Firefox 38.3.0 ESR), I2P 0.9.22 och flera problemlösningar för MAC-adresser.

Lasta ner nya versionen: https://tails.boum.org/download/index.en.html

Glöm inte att du kan bidra till utvecklingen av Tails: https://tails.boum.org/contribute/index.en.html

Tails logoNu var det dags att uppdatera alla Tails-prylar. Version 1.5 innehåller många säkerhetsuppdateringar: https://tails.boum.org/security/Numerous_security_holes_in_1.4.1/index.en.html. Nu kan du också läsa Tails rapport för juli 2015: https://tails.boum.org/news/report_2015_07/index.en.html.

Glöm inte att du också kan hjälpa till!! https://tails.boum.org/contribute/index.en.html

 

Tails 1.3 - LogoAlla som använder Tails uppmanas nu att uppdatera till Tails 1.3. Flera säkerhetshål har fixats. Några nya funktioner har lagts till; tex Electrum för säkrare hantering av Bitcoins, och Keyringer för att dela krypterad information. Så det är bara att uppdatera.

På begäran från olika intressenter och företag förlängs långtidsstödet för Debian 6 "Squeeze" till februari 2016. Säkerhetsuppdateringarna stoppas den 31 maj, men en speciell grupp kommer att fortsätta leverera långtidsstödet som alltså blir hela 5 år. Detta gäller enbart i386 och amd64.

Man meddelar också att uppdateringen Debian 7.5 är tillgänglig.

Läs mer på Debians hemsida: http://www.debian.org/News/2014/20140424

 

Debian GNU/LinuxDen fjärde maj släpptes den sjunde stabila versionen av Debian GNU/Linux. Bland nyheterna finns Multiarch som gör det möjlig att installera paket från olika arkitekturer på samma maskin. Mest använbart när man vill installera både 32- och 64-bitars mjukvara på samma maskin.

Debian 7.0 kommer med förbättrad installerare, stöd för UEFI (inte Secure Boot), utökat stöd för uppspelning av multimedia på fri programvara och ett imponerande antal översättningar. Med stöd för nio arkitekturer och mer än 36 000 mjukvarupaket, måste man säga att Debian uppfyller sitt mål att vara det universella operativsystemet.

Debian är det självklara valet för de som letar efter ett riktigt stabilt operativsystem som bygger på fri programvara.

Läs det officiella pressmeddelandet här: http://www.debian.org/News/2013/20130504

playterm200

Playterm är en webbsida där du kan se och lasta upp inspelade sessioner i terminalfönstret. Perfekt för nybörjaren och alla andra som vill förbättra sina kunskaper. Självklart kan man gå en kurs, köpa en bok och följa med på olika forum. Men här har man chansen att se hur olika personer faktiskt jobbar på kommandoraden. Innehåller allt från enkla kommandon till hela guider. Lärorik men också underhållande att se skrivfel och kommentarer.